Ролята на прогестерона, диосгенина и дивия ямс

Прогестеронът е естествен хормон, произвеждан от жълтото тяло в яйчника на жената, както и от надбъбречните жлези у двата пола. Той е антиестрогенен стероид, който се увеличава в тялото на жената през втората половина на месечния цикъл (от овулацията до началото на менструацията) и е доминиращ хормон през тази фаза.

Ролята на прогестерона. Именно прогестеронът поддържа матката готова да приеме оплодената яйцеклетка. Той е от изключително значение за женското здраве и благополучие в много аспекти. Освен че спомага за оцеляването и развитието на ембриона и плода, прогестеронът е и предшественик (прекурсор) на други стероидни хормони, подпомага действието на хормоните на щитовидната жлеза, подобрява настроението и придава “блясък в очите”, и т.н.

Ако жената не произвежда достатъчно прогестерон през втората фаза на месечния цикъл, тогава естрогенът от първата фаза остава водещ (доминиращ). Без адекватни количества прогестерон се нарушава хормоналният баланс и се стига до нежелателни симптоми като пременструално напрежение, горещи вълни, нестабилно настроение и т.н. Започва менопаузата…

С десетилетия жените разчитаха на две различни форми хормонална терапия за да се справят със симптомите на менопаузата. Първата бе естроген заместителната терапия (ERT), предложена през 60-те години на миналия век. По това време (неправилно) се приемаше, че менопаузата се дължи на липсата на естрогени. ERT се рекламираше като вълшебен еликсир на младостта, който може да спаси всички жени от ужаса на остаряването. Цели 10 години ERT бе терапия на избор за жените в менопаузата  с трагични последици. През 1975 бе доказано, че приемането на естрогени повишава 7 пъти риска от развитие на рак на матката, а ако тази терапия е продължила повече от 7 години, рискът нараства до 14 пъти. Допълнителните изследвания показаха, че ERT може да има и други сериозни последствия за здравето на жените.

Новите изследвания


Ролята на прогестерона. След като по-новите изследвания доказаха ролята на хормоните в менопаузата, производителите на естрогени се насочиха към прогестерон като алтернатива. Така скоро бе създаден прогестинът, синтетичен прогестерон. Той бе добавен към естрогенната терапия за да се балансира естрогенното доминиране и да се намали рискът от рак на матката. Така се стигна до нова, подобрена терапия, наречена хормоно заместителна терапия, или HRT. Но и тук се появиха проблеми. Вместо да ползват естествен прогестерон, учените създадоха синтетичен, за да контролират производството му чрез патенти. Прогестеронът от природни източници, като например диосгенин (естествен стероид от див ямс) не може да се патентова. Ето как HRT със синтетичен прогестерон стана най-препоръчваната терапия при симптоми на менопауза през следващите 20 години.

През 1995 се установи тъмната страна на HRT, също както преди това стана с ERT. Разбра се, че жените, прилагащи HRT, развиват рак на гърдата 30-40% по-често, ако вземат прогестин повече от 5 години, а ако освен това са на възраст от 60 до 64 години, вероятността да развият рак след повече от 5 години на прогестин нараства със 70%. Проблемът с прогестина е в това, че за да се патентова, той трябва да има различна молекулярна структура от естествения прогестерон, който се произвежда в организма. Именно тази разлика води до много сериозни странични ефекти.

Значение за жените в менопауза


Ролята на прогестерона. И най-сетне, след почти 40 години, прогестеронът получи вниманието, което заслужава. Доказано бе, че включването му в HRT е от огромно значение за жените в менопауза с оглед балансирането на естрогенното доминиране. Докато в менопауза нивото на естрогените намалява до 40-60% от това в млада възраст, нивото на прогестерона в някои случаи може да падне до нулата. Точно затова за жените в менопауза е важно да ползват добавки с естествен прогестерон. В противен случай преобладаването на естрогените без да се балансират от прогестерона може да доведе до рак и други сериозни проблеми със здравето. Нека повторим, че прогестеронът е прекурсор и на други стероидни хормони, важни за здравето и добрата форма на жената.

Жените в менопауза и постменопауза не са единствените, които могат да имат полза от добавяне на прогестерон. Жените в пременопауза често произвеждат само толкова естроген, че да имат менструация, но много малко или даже никакъв прогестерон, което създава естрогенно доминиране. Това може да се получи от 10 до 15 години преди да настъпи истинската менопауза. Добавянето на прогестерон в тези случаи балансира отношението естроген – прогестерон и намалява симптомите на пременструалния синдром (PMS).

Кремът Муун Райз на АкваСорс


Кремът Муун Райз на АкваСорс съдържа екстракт от див ямс (диосгенин) и билки. Той е отличен източник на естествен прогестерон и много други полезни за жените природни съставки. Понеже прогестеронът е мастно разтворима субстанция, прилагането му чрез крем през кожата е по-ефикасно от вътрешното му приемане. Едва ли има по-естествен, безвреден, лесен и приятен начин за възстановяване на баланса в женския организъм  особено след 35 годишна възраст.

Как се ползва крем МунРайз?

Половин чаена лъжичка е препоръчваната еднократна доза. Тя се маже на тези участъци, където кожата е най-тънка. Редувайте корема и вътрешната страна на бедрата и ръцете.

За жени, които имат менструация и овулация: Използвайте крема 2 пъти дневно или повече според нуждата. Започнете на 7-ми ден след началото на менструацията. Прекратете при настъпване на следващата менструация. По време на менструация не се мажете с крем МунРайз.

За жени в менопауза и без менструация: Използвайте крема 2 пъти дневно или повече според нуждите не повече от 25 дни. Направете пауза от 5 дни и после започнете да мажете крема отново.

Тази информация не е предназначена за самолечение. Ако имате здравословни проблеми, консултирайте се със специалист гинеколог.

Муун Баланс АкваСорс


За жени в менопауза е предназначен също така и продуктът Муун Баланс.

Вземат се по две капсули дневно по време на хранене. Продуктът осигурява качествена смес от билки и хранителни вещества, сред които е и дивия ямс.

Муун баланс е специално създаден да подпомогне безпроблемното адаптиране на женския организъм към периода на менопаузата. Поддържа доброто здраве и жизненост на жената при постоянните промени през този период.