Паста за зъби или Соле?

 Да се съхранява на място, недостъпно за деца под шест години. Ако погълнете по-голямо количество от това, което ползвате за миене, се обърнете към центъра за контрол на отровните вещества.

Задължително предупреждение от FDA (Американската администрация за храни и лекарства) за отрови върху флуоридните пасти за зъби.

Търсите ли паста за зъби без флуорид, без натриев лаурилсулфат (SLS), без формалдехид, без парафин, без изкуствена захар, без пропилен гликол (PEG 12), без оцветителите FD & C Blue Dyes 1 & 2, и най-новото – без глицерин?

FDA предупреждава, че пастите за зъби, продавани в САЩ, са отровни. Половин тубичка известна детска паста за зъби, съдържа достатъчно количество флуорид, което може да убие едно 2-3-годишно дете, а за едно 9-годишно може да е необходимо цялото количество от опаковката. В началото на списъка с добре известните проблеми с флуорозата са: увредени зъби и кости, повишени нива на олово в кръвта, вредни ефекти върху епифизата. Проучвания, проведени наскоро, подчертават възможността ниските нива на флуорид да се отразяват на нервната система, мозъка, хипофизата и коефициента на интелигентност при децата. Натриевият флуорид е основната съставка в хипнотичните и психиатрични лекарства и в невро-паралитичния газ зарин. Имайте предвид, че законите за етикетиране на токсичност в Европа не са толкова строги, колкото в САЩ, така че винаги четете етикета.

Флуоридът не е единствената съставка с лоша слава в пастите за зъби. Те съдържат: почистващи детергенти, омекотители, сгъстители, консерванти, ароматизатори, подсладители и оцветители. Също така може да има и формалдехид и парафин. Внимавайте за TRICLOSAN. Освен пестицид, това вещество е и антибиотик, който вие и вашето семейство може ежедневно да приемате, без да го осъзнавате. Триклозан предизвика притеснения, че може „да повиши широко разпространена бактериална резистентност на антибиотици“ от страна на Научния комитет на ЕС за безопасност на потребителите. В САЩ Американската администрация за храни и лекарства е притеснена, че триклозанът нарушава хормоналния баланс. То е толкова широко използвано в САЩ, че е открито в урината на 75% от населението. Смята се, че употребата му във Великобритания и Европа е също толкова широка.

Пенообразуващите вещества (например натриев лаурил сулфат – SLS) се използват като дразнители на кожата в медицински изследвания. За това вещество е известно, че се натрупва в сърцето, черния и белия дроб, и мозъка. Появата на афти в устната кухина също се свързва с SLS. Пазете се от пасти за зъби за избелване и контрол на зъбния камък, които са с по-високо съдържание на груби абразиви (например целулозна дъвка), които увреждат и износват зъбния емайл и пречат на реминерализацията. Притесненията относно изкуствените подсладители не са от сега – още през 1972 г. Американското министерство на храните се опита да забрани захарина.

FD&C blue dyes са изкуствени оцветители, синтезирани от петрол, и здравословните проблеми, които причиняват са добре проучени и включват: поведенчески смущения, затруднения при учене, астма, алергии, главоболие и умора.

Дори глицеринът е проблем. Той е „хумектант“ – означава нещо, което се държи над водата. Ежедневно минералите, съдържащи се в слюнката (йонни форми на калций и фосфор) реминерализират зъбния емайл. Глицеринът покрива зъбите, което предотвратява реминерализирането. Употребата на паста за зъби на глицеринова основа може да обгърне зъбите със слой глицерин, който да остане върху тях няколко дни след измиването им.
                                   
Не се изкушавайте да замените марката с такава, в която има хумектанта пропилен гликол (PEG 12). Информационният лист на безопасност за това вещество, използвано в спирачната течност на автомобилите, съдържа следното предупреждение:

„ПРЕДИЗВИКВА ДРАЗНЕНЕ. ДА СЕ ИЗБЯГВА КОНТАКТ С ОЧИТЕ, КОЖАТА И ДРЕХИТЕ. СЪХРАНЯВАЙТЕ В ПЛЪТНО ЗАТВОРЕНА ОПАКОВКА.“

Ясно е, че дори добре известните марки пасти за зъби (и за съжаление дори някои от онези, които много наподобяват на външен вид натуралните) не съдържат много пълноценни и здравословни съставки. Коктейлът от химикали, който се съдържа в пастите за зъби не е най-доброто, което бихте избрали за себе си и за своето семейство. А поставянето му в устата е един от най-бързите начини да се абсорбира от организма.

Може би е най-лесно да спрем използването на всякакви пасти за зъби?

Йонните четки за зъби Soladey-eco (Соладей-еко) действат най-добре без паста за зъби. Научните изследвания сочат, че те са по-ефикасни от обикновените четки. Йоните притежават естествено антибактериално действие, което продължава и след изчеткване. Тези четки, одобрени от здравните ведомства и институции по цял свят, включително и от канадското министерство на здравеопазването и Хърватския факултет по стоматология, много бързо се превръщат в един от най-продаваните продукти на АкваСорс. Имаме отзиви от клиенти, че при редовна употреба зъбите стават по-бели, а зъбният камък намалява или изчезва.

Четката за зъби Соладей-еко действа добре с вода за уста, приготвена от АкваСорс Хималайска каменна кристална сол, разтворена във вода.

“Soladey е най-ефективния и здравословен начин, по който всеки може да подобри грижата за устната си хигиена, като същевременно намали разходите за това. Клинично доказано е, че тази четка отстранява повече плака чрез намаляване на нивата на бактериите и биофилма в устата и дори може да премахне упоритите петна.“ – Dr. Michael Margolis, DDS, Президент на Международната академия по биологична стоматология и медицина.

Хималайска кристална сол – СОЛЕ

Най-важният фактор за пиенето на СОЛЕ е, че трябва да се приема често, за да бъде най-ефективно. Организмът се лекува ритмично, поради което приемането на СОЛЕ е необходимост. Една чаена лъжичка СОЛЕ е напълно достатъчна за цял ден. Превърнете пиенето на тази напитка в навик и се опитайте да избягвате другите видове преработена сол. Някои от известните ползи са:

  • Снабдява тялото с естествена енергия, съхранена в кристалите на хималайската сол
  • Нормализира pH на организма
  • Разтваря и отстранява „нечистотиите“ и натрупаните токсини; пречиства тялото, което води до по-здрава и по-добре изглеждаща кожа.

Вода за уста

Използвайте 1% разтвор като разтворите 1 чаена лъжичка от 26% СОЛЕ в чаша (приблизително 250 мл) хладка вода. Тази концентрация се равнява на концентрацията на сол в течностите на организма, следователно пречиства без да дразни, за разлика от морската вода и химическите течности. Изплаквайте устата си със СОЛЕ преди и след като измиете зъбите си с четка Soladey-eco, особено полезно за борба с афтите, инфекции на венците и за избелване на зъбите.

Шон Луиз