Коластра на АкваСорс – Често задавани въпроси

1. Какво точно е коластрата?

– Коластрата е „първото мляко“, което майките произвеждат веднага след раждането. То представлява специфична много богата на хранителни вещества смес: единствена по рода си комбинация от жизненоважни белтъци, антитела, антиоксиданти, имуноглобулини, фактори на растежа, витамини, минерали, ензими и аминокиселини – коластрата е буквално първата, животоподдържаща суперхрана на Майката Природа. Подходящо преработената коластра съдържа над 37 мощни имунни фактора. Освен това тя съдържа 8 фактора на растежа, които съдействат за подмладяването и възстановяването на организма чрез подпомагане производството на човешкия хормон на растежа (hGH).

2. Коластрата, добита от млечни крави, действително ли е ефикасна при хората?

– Да. Проучвания, проведени в по-големите медицински центрове и университети за пореден път доказаха, че качествените хранителни добавки с коластра са високоефикасни при хората. Това се дължи на факта, че молекулярната структура не е специфична само за вида си. Коластрата е идеална за хората и всички по-низши бозайници.

3. Какви витамини и минерали се съдържат в коластрата?

– Витамин B6, витамин B12,  витамин E,  витамин A (от каротен),  витамин C, Тиамин (витамин B1), Фолиева киселина (витамин B9), Пантотенова киселина (витамин B5), Рибофлавин (витамин B2), Бета-каротен, Ретиноева киселина, Калций,  Хром, Желязо, Магнезий, Фосфор, Калий, Натрий, Цинк.

4. Съществува ли разлика между различните видове хранителни добавки, съдържащи коластра, които се предлагат на пазара?

– Разликата е доста голяма и се отнася до качеството по отношение на някои много съществени характеристики:

За да осигури максимална чистота и сила, коластрата АкваСорс съдържа само 100% сертифицирана чиста, първокласна коластра, добита от здрави млечни крави от големите млечни ферми, разположени в югозападната част на Съединените щати, където климатът е постоянно мек и телета се раждат непрекъснато, прясната коластра е налична целогодишно, а не само сезонно. Всяка партида се изследва обстойно и й се издава сертификат, че не съдържа никакви химически замърсители, че е такава, каквато природата я е създала. Освен това, коластрата се стандартизира и преработва много внимателно още в първите часове след като нуждите на новороденото теле се задоволят. Това е изключително важно изискване, въведено, за да е сигурно, че всяка една отделна капсула съдържа в максимална степен активни имуноглобулини. Капсулите се пакетират в непрозрачни опаковки, за да се запази пълната, активна потенция.
Съоръженията за обработка на доставчика на AquaSource са проектирани от инженери по млекопреработвателни процеси с единствената цел да произвеждат най-висококачествена коластра и нейните фракции. В много части на света, където производството на коластра се ограничава до сезонно отелване, се използват големи млечни заводи за обработката й. Тъй като тези млечни предприятия първоначално не са били създадени, за да обработват коластра, могат да възникнат проблеми с прегряване по време на пастьоризацията, което може да промени естествените свойства на млечния белтък на коластрата и да намали ефикасността на крайния продукт.

Коластра само от първото доене
Доставчикът на коластра на AquaSource събира коластрата само от първото доене в рамките на първите 16 часа след раждането. Тогава тя е най-богата на имуноглобулини, пролин-полипептиди (PRPs) и растежни фактори.
Много други производители на коластра я събират от трето, четвърто и последващите доенета, когато концентрацията на биоактивни вещества е много по-ниска.

Патентована обработка и изсушаване на ниски температури и ниско налягане
Доставчикът на коластра на AquaSource е разработил усъвършенствана и уникална технология с използването на Flash пастьоризиране при ниска температура и метод на сушене при ниско налягане и с непряка пара за осигуряване на максимална биологична активност и стабилност на всички ценни вещества в коластрата.

Flash пастьоризиране при ниска температура
Преработвателното предприятие на доставчика на коластра на AquaSource разполага със специален пастьоризатор с висока температура за кратък период (HTST), който изпълнява всички изисквания на наредбите за търговска пастьоризация на Министерството на земеделието на САЩ. Използвайки Flash пастьоризиране (72° C за 15 секунди) всички потенциално вредни патогени се отстраняват, докато имуноглобулините и другите важни биологични протеини запазват своята максимална биоактивност.
Повечето производители на коластра използват висока температура, партидна пастьоризация и процеси на сушене, които могат да променят свойствата на имуноглобулините и другите протеини в коластрата. Методът партидна пастьоризация, както се прави с млякото в търговската мрежа, може да унищожи до 58% от инсулин-подобния фактор на растежа в коластрата. Обработването със свръхвисока температура (UHT) или стерилизация на коластра или мляко, както се прави при подготовката на храни за кърмачета, премахва всички инсулин-подобни фактори на растежа и други активни протеини. Температурата и времето са важни за поддържането на активни инсулин-подобни фактори на растежа в коластрата. Колкото по-висока е температурата, толкова по-кратко е времето, необходимо за пълната промяна на свойствата на инсулин-подобния фактор на растежа.

Метод на сушене с индиректна пара с ниско налягане
След Flash пастьоризиране, коластрата на AquaSource се изсушава с непряка пара и температури по-ниски от 63° С до получаване на висококачествено прахообразно вещество като същевременно се запазват белтъците в коластрата. За разлика от много производители, доставчикът на коластра на AquaSource използва индиректен метод на сушене на коластрата чрез пара, който елиминира опасни химикали и азотни оксиди, които се произвеждат при директно сушене с горелки на природен газ. Инженерите на доставчика на коластрата на AquaSource разработиха висока разпрашаваща сушилня, която произвежда ламинарен въздушен поток, като по този начин се елиминират всякакви кафяви или изгорели съединения в крайния прахообразен продукт (седиментни тестове от клас А).
Доставчикът на коластра на AquaSource разполага с технология за гранулиране или разтваряне на коластрата на прах.

Коластра с високи нива на пептиди, богати на пролин
При производството на коластра на прах не се използва ултра-филтрация и така се запазват до 4,5% от богатите на пролин пептиди.
Използвайки технологията на ултра-филтрация, повечето производители на коластра на прах премахват пролин-полипептидните фракции, лактоза, минерали и вода, за да се повиши съдържанието на твърди вещества, имуноглобулини и нивата на протеин в праха. Премахването на богатите на пролин пептиди, които са най-важната активна съставка на коластрата, силно намалява ефективността на коластрата на прах.

5. Безопасна ли е коластрата за деца и как да им я даваме?

 – Коластрата е напълно безопасна и изключително полезна за всички възрасти. Тя е силно концентрирана суперхрана, осигурена ни от Майката Природа. Независимо от количеството, тя е безвредна и не е необходимо да се притеснявате от странични ефекти или негативно взаимодействие с лекарства. При бебета и малки деца, които не могат да приемат капсули, те могат да се отварят и прахообразната коластра да се смесва със сок, мляко или просто да се разтвори във вода. Важно е да се дава на гладно, след което детето да пие колкото може повече вода. Малките деца нямат толкова агресивни стомашни ензими, както  възрастните и при тях коластрата преминава в по-голяма степен в червата. Щом обаче детето е в състояние да гълта капсули, трябва да му се дава на капсули.

6. Кои бебета е по-добре да не приемат коластра и защо?

– Докато бебето ви е само на майчина кърма, то няма нужда да приема коластра от крави през първите шест месеца. Давайте му от седмия ден нататък бифидус с водорасли – той е много полезен и не алергизира. Колкото и да е полезна, коластрата от крави е чуждовидов протеин, затова в редки случаи може да доведе до алергии. Ако след шестия месец бебето се развива нормално, продължава да е на кърма и не боледува, не е нужно да му давате коластра, докато не навърши годинка.

Има изследвания, които твърдят, че протеините от краве мляко и коластра може да отключат автоимунни процеси, които да доведат до унищожаването на бета-клетките в панкреаса (онези, които произвеждат инсулин) и така да се стигне до диабет тип 1. Това не важи обаче за онези семейства, в които има диабет от втори тип – неговите причини са съвсем други.

Ето защо, на бебета, родени в семейства, в които има диабет от първи тип, също не бива да се дават коластра и краве мляко. Ако нямате кърма, свържете се с банка за кърма и му вземайте оттам. След шестия месец го захранете с храни, в които няма краве мляко. Можете да му давате краве мляко и коластра от 16-18 месечна възраст, а дотогава просто му давайте майчино мляко.

7. Кога да започнем да даваме коластра на децата?

– Ако бебето ви е на изкуствено или смесено хранене, може и е препоръчително да му давате Колактив-3 още от първите дни на живота му. Към това добавете и бифидус с водорасли. Така храносмилателната система на бебето ще се укрепи и защити, а имунитетът му ще се повиши. От деня, в който едно бебе започне да приема краве мляко, то може и е добре да започне да приема и КолАктив3.

Ако сте от семейство, в което има диабет тип 1, по-добре кърмете бебетата си или ги хранете с дарителска кърма от банка. В краен случай, ползвайте специални формули без краве мляко.

Независимо от горното предупреждение, ако бебето ви не се развива добре или боледува често, особено ако има съмнения за пикочни инфекции, давайте му КолАктив3, и то в големи дози. Ползата от коластрата, лактоферина и ацидофилуса за развитието на детето е много по-голяма от хипотетичната възможност да се стигне до автоимунен диабет.

8. Как се приема коластрата?

– Взимайте по 2 капсули дневно на празен стомах (за предпочитане сутрин), с чаша минерална вода, 20-30 минути преди хранене. За деца дневната профилактична доза е 1-2 капсули. Не са необходими точни изчисления, защото КолАктив е естествен продукт и не може да се предозира. По принцип е добре дозата да е съобразена с телесното тегло и индивидуалните особености на всеки. Достатъчното количество за малко дете е много различно от нуждите на по-възрастен организъм.

Ако почувствате, че ви заплашва хрема или усещате напрежение след физически натоварвания, както и ако водите нездравословен начин на живот, добре е да увеличите дозата поне двойно. Ако вземате повече от 2 капсули дневно, разпределяйте приема им равномерно през деня между храненията, задължително на празен стомах.

Безсмислено е да се взема коластра, ако стомахът е пълен, защото тя ще се разруши от стомашните сокове. Добре е да се взема на капсули с много вода, защото капсулата я предпазва от тях, а водата улеснява преминаването й в червата, където е основното й действие. Изключението е ако се цели борба с инфекции в носоглътката – тогава коластрата се дъвче или се сипва в устата на прах достатъчно често, или се правят капки за нос с коластра, вода и хималайска сол (да е приятно солено, както морска вода). Другото изключение е при язва на стомаха – тогава коластрата се разтваря в малко вода или кисело мляко и се пие на гладно с толкова вода, колкото е нужно да се преглътне. Целта е да остане по-дълго в стомаха, за да помогне за зарастването на язвата и унищожаването на хеликобактерите, които я причиняват.

– За външно приложение при срязвания, протривания или раздразнена кожа, смесете праха с физиологичен разтвор, за да приготвите „паста“, която да нанесете върху засегнатата част 2-3 пъти дневно (при необходимост поставете марля или бинт) до пълното оздравяване на мястото. При чувствителни зъби след зъболекарска намеса и при превенция и лечение на гингивити, нанесете директно върху венеца преди лягане или когато е необходимо.

9. Имам непоносимост към лактозата, мога ли да използвам коластра?

– 100% чистата коластра в КолАктив и КолАктив 3 няма да ви създава проблеми. По своя състав тя е по-близка до кръвта, отколкото до млякото. 

10. Колко време трябва да мине, за да се забележат резултати?

– Като цяло ползите от употребата на качествена коластра от крави се натрупват, което означава, че колкото повече и по-често използвате коластра, толкова по-големи са ползите. Някои хора, в зависимост от общото им ниво на здраве, могат да забележат подобрения изключително бързо, докато други по-бавно, но сигурно и продължително ще усетят подобренията с времето. Нашата практика сочи, че постоянното приемане на 4-8 капсули дневно в продължение на 8 седмици води до изразено положителни ползи в множество области при повечето потребители. За поддържане на добрите резултати, дозата може да бъде намалена наполовина.

11. Защо и възрастните се нуждаят от коластра?

– След  преминаването  през  пубертета,  в  тялото  на  възрастните започва процес на стареене, изразяващ се в производство на по-малко имунни и растежни фактори, които  помагат  в  борбата  със  заболяванията  и  възстановяването  на увредената тъкан в организма. Коластрата  повишава  производството  на  хрущял  и  колаген  и  подпомага  омекотяването  на  ставните  движения,  така  че  да  можем  да  се  движим  по-свободно  и  с  по-малко болка. 

12. Подходяща ли е при активно спортуващи?

– Да, коластрата е високо ценена суперхрана в света на спорта и се използва в големи дози. Няколко   изследвания   подчертават как коластрата  спомага  за  възстановяването на  увредени  ставни  тъкани  и  ускорява времето за възстановяване на  спринтьори  и  колоездачи  –  спортисти  с  най-голямо  износване  на  коленете. Културисти, които участват по състезания, национални отбори по ръгби и модели, също използват коластрата, за да се поддържат слаби и във форма. Олимпийският  отбор  на  Австралия  я  използва  за  игрите  през  2012 г., когато се представи по най-успешния  начин  в  своята  история. 

13. Възможни ли са нежелани реакции при първоначален прием на коластра?

– Хора, които за първи път консумират коластра, могат да изпитат някои очистващи симптоми, приличащи на лека форма на грип (наречени Herxheimer-реакции), временна лека диария или запек. Това е нормално и не е причина да се спре приема на коластра. В такъв случай е подходящо да се намали дозата до минималното количество от една капсула на ден, докато тялото се приспособи, а след това да се увеличи до постигането на оптимални резултати.

АкваСорс предлага коластра под формата на два продукта: