Франчайзингът, само до преди 30 г. заклеймяван и отричан, в крайна сметка се оказва най-евтиният и безопасен начин да започнеш свой бизнес. Провалите в него са едва 33%, което наистина е много добре, като се има предвид, че при всички останали опити за започване на бизнес само през първата година отпадат 80% от тях, а през следващите пет години – още 80% от останалите. Все пак франчайзингът изисква човек да започне с начален капитал минимум 25 000 Евро, който може да достигне и 600 000 Евро, когато става въпрос за компании като “Макдоналдс” например. Не всеки обаче разполага с такива средства. Какво остава тогава?

Следващото по-добро нещо е… мрежовият маркетинг. Той е взел концепцията за франчайзинга – дава на свободните предприемачи бизнес-възможност, отличаваща се с минимален риск, в която всичко е предварително готово – и е внесъл някои забележителни подобрения.

Съвсем малки инвестиции – малък или никакъв риск. Какъв капитал ви е нужен, за да станете дистрибутор? Това е първоначалната вноска за записването и регулярните малки суми за обучение, плюс сумата за закупуване на известно количество от продуктите.

Предимството да работиш от дома си. За повечето дистрибутори това е професия, която човек изпълнява от дома си, така че не е нужно да дава пари за високите наеми за склад и/или офис. Необходими са ви само един телефон, бюро и библиотечка.

Няма шефове и подчинени. Вие сте независим дистрибутор, главата на собствения си бизнес. Нямате подчинени. Хората, с които работите, също са свои шефове, които ръководят собствения си бизнес. В мрежовия маркетинг човек не просто “притежава своята работа”; той “притежава своя бизнес”. И контролира както своята работа, така и живота си.

По-голям избор – пълно работно време, почасово работно време, пътуване /национално и международно/. Всеки дистрибутор е доброволец. Той не е длъжен да прави каквото и да било. Свободен е да работи през дните и часовете, които сам избере, където пожелае, каквото пожелае… и, може би най-важното от всичко – той е свободен да избира хората, с които работи. Макар мнозинството дистрибутори да работят основно нещо друго, все повече от тях напускат старата си работа и се отдават напълно на този бизнес, като работят предимно от дома си. Други пък предпочитат да пътуват повече до други градове и дори до други страни, като по този начин поставят своя бизнес на международни основи.

Пълна професионална подкрепа. Човек е в този бизнес заради себе си, но не е сам. Успехът на вашата корпорация зависи от вашия успех, затова тя ви подкрепя по всички възможни начини. Подобно на франчайзинговите компании, тя ви осигурява продукта или услугата, които продавате, плюс обучение, подходяща учебна литература и др. Вие сте партньори с вашата компания в тази възможност за победа.

“Франчайзинг на квадрат”

Когато купува франчайзинг, човек добива правото да продава продукта или услугата, осигурени от компанията. Същото важи и за мрежовия маркетинг, с тази разлика, че не трябва да плащате франчайзингова такса, нито да имате солиден първоначален капитал, да осигурявате склад и/или всевъзможни съоръжения и да наемате хора, с които също ще трябва да се справяте. Освен това не трябва да плащате процент от своята печалба на компанията, както е при франчайзинга. Нещо повече, вие сте независима страна и работите за самия себе си, не за компанията.

И сякаш това не е достатъчно, ами МЛМ ни предлага още една, наистина революционна възможност – да предлагате и на други да си изградят успяващ бизнес!

В мрежовия маркетинг човек получава доходи не само за продуктите или услугите, които е разпространил /както е при франчайзинга/, ами и от продажбите на хората, които е включил в своята собствена организация на МЛМ – хора, които, също като вас, притежават свой независим бизнес в рамките на МЛМ. Точно поради това го наричаме “франчайзинг на квадрат”.

Именно това е една от най-силните и привлекателни черти на мрежовия маркетинг. Той ни позволява да разпределим така нашата енергия, време и талант, че да получаваме комисионни от всички, които сме включили в този бизнес.

Джон Пол Гети е казал някога: “Предпочитам да получавам по 1% от усилията на 100 човека отколкото 100% от собствените си усилия.” Точно такава възможност ни дава мрежовият маркетинг. Това обяснява защо толкова много “обикновени” хора постигат невероятни успехи в този бизнес.

Традиционната продажба и дистрибуция зависят от усилията на малко на брой, избрани суперзвезди в продажбите, всяка една от които разпространява огромни количества от дадената стока. Мрежовият маркетинг е точно обратното: той се опира на множество хора, всеки един от които върши по малко работа.

“Човешки франчайз”

Мрежовият маркетинг съчетава всички предимства за добър доход, тъй като е франчайз и франчайзингова компания и в същото време премахва основните препятствия на двете:

 • Няма високи франчайзингови такси, тъй като ние сме независими дистрибутори на МЛМ
 • Не плащаме огромната част от своята печалба на компанията
 • Не се занимаваме с наемане, уволняване и ръководене на персонал.
 • Не сме изправени пред поглъщащи всяка наша свободна минута изисквания на седемдневната работна седмица и четиринайсетчасовия работен ден
 • Имаме предимството да предлагаме висококачествени и уникални продукти и услуги, които задоволяват високите изисквания на клиентите, а контактът и рекламата се осъществяват при лични срещи
 • Можем да избираме с кого, кога, къде и как да работим
 • Не е за пренебрегване и възможността да работим от дома си и по този начин да не плащаме наеми за помещения за офис и склад
 • Работното ни време е изключително гъвкаво
 • Имаме възможност да разпределяме така своето време и енергия, че да получаваме доход и за усилията на другите
 • Включването в този бизнес не представлява никакъв или почти никакъв финансов риск за нас
 • Съществува напълно реална възможност за печелене както от личния, така и от груповия обем, като средствата могат да бъдат както 500 или 1 000 Евро, така и 10 000 , 20 000 Евро или повече
 • Все още е възможно да сте сред първите, включили се в една професия, която тепърва започва да се разраства драстично… професия, създала истинска революция в начина - купуват и продават всичко!

Никога не е съществувал по-подходящ от настоящия момент да се вгледаме в мрежовия маркетинг. Това е една изключителна концепция, чийто момент настъпва. Сега е моментът да направите най-добрата инвестиция, наречена МЛМ. Все едно, че имате възможност да купувате отново бензина по 35 стотинки!

Отделете още днес време да проучите възможностите, които предлага мрежовият маркетинг. Това е една семпла и лишена от риск инвестиция, която обещава да ви се отплати по най-забележителен начин, надминаващ и най-смелите ви мечти.

Звучи невероятно нали? И наистина е така. Но това не е всичко. Съществува още една, много специална причина, поради която мрежовият маркетинг е следващата стъпка след франчайзинга. Именно поради това го наричат следващата стъпка в развитието на свободното предприемачество.


Желая да започна собствен мрежов бизнес с Аква Сорс