Витамин Д

Витамин Д спира развитието на кариес

Витамин Д е от първостепенна важност за поддържане на правилен баланс между калция и фосфора в кръвта ни и за предотвратяване на зъбен кариес. Английският професор и лекар Едуард Меланби е известният откривател на витамин Д. Заедно със съпругата си Мей Меланби прави обширно проучване на зъбния кариес, което включва десетилетия опити с животни и с хора. Той твърди: „Витамин Д е възможно най-важният фактор за добре калцирани кости и зъби“.


Витамин Д. Ние се нуждаем от мастноразтворими витамини А и Д, за да могат клетките ни да произвеждат остеокалцин – протеин, който отговаря за отлагането на калций и фосфор в костите ни.

Друг един лекар – стоматологът д-р Уестън Прайс открива, че съвременният човек страда от зъбен кариес поради това, че в днешно време в начина му на хранене се наблюдава тежък недостиг на мастноразтворими витамини. Той дори твърди, че кариесът може да се излекува ако хората просто добавят (отново) липсващите витамини и хранителни вещества в ежедневното си меню.

Статията, която следва, представя анализ на различни проучвания, според които Витамин Д спира развитието на кариес:


Витамин Д спира развитието на кариес

Автор: Шери Бейкър
Превод: Цвета Билярска


Като резултат от все по-малкото време, прекарвано навън и постоянната употреба на слънцезащитни кремове от много хора, се наблюдава нарастващ дефицит на Вит. Д в световен мащаб. Междувременно броят на зъбните кариеси при децата продължава да расте. Има ли връзка между тези две тенденции? Нов преглед на многобройни изследвания, посветени на зъбния кариес и Витамин Д дава положителен отговор на този въпрос. Изследвания на деца от много страни установяват връзка между приема на Витамин Д и намаляването броя на кариесите с 50%.

Анализът, публикуван през 2012г. в списание Nutrition Reviews, обхваща 24 контролирани клинични изпитвания. Те включват около 3000 деца и проведени между 1920 и 1989г. Тези изпитвания проучват увеличения прием на вит. Д при децата. За целта са използвани допълнителна UV-радиация или добавяне към храната на децата на масло от черен дроб на треска, или на вит. Д под формата на добавки.

„Основната ми цел беше да обобщя базата данни от клинични изследвания, за да имаме свеж поглед по въпроса с витамин Д,“. Това заявява в интервю Dr. Philippe Hujoel от Вашингтонския университет, който ръководи анализа.

Това не е първият случай, в който се стига до извода, че вит. Д спира развитието на кариес. Още през 1950г. Американската Медицинска Асоциация и Националния Изследователски Съвет на САЩ заключават, че вит. Д е полезен за ограничаване на зъбните кариеси. Само че влиятелната Американска Зъболекарска Асоциация оспорва това заключение и информацията, че витамин Д намалява появата на кариес, просто изчезва.

Витамин Д


„Подобни несъстоятелни заключения на определени организации нямат особен смисъл, когато са налични доказателства,“ твърди Dr. Hujoel.

Откритията на Dr. Hujoel може и да не се понравят на някои стоматолози, но те не са изненада за учените и медиците, запознати с предишни изследвания на вит. Д. В свое интервю за медиите, д-р Майкъл Холик, професор по медицина в Бостънския Университетски Център по Медицина, казва. „…Откритията на Вашингтонския Университет потвърждават важността на вит. Д за здравето на зъбите… Деца с недостиг на Вит. Д имат лошо и забавено порастване на зъбите и са предразположени към развитието на кариес.“

Едно от важните послания, съдържащи се в анализа на Dr. Hujoel, е съветът му към бременните жени и младите майки. „Осъзнайте, че вит. Д е крайно необходим за здравето на вашите деца“. А заключението му е: „Витамин Д води до по-добра минерализация на зъбите и костите“.

Многобройни са изследванията, които установяват връзка между дефицита на Витамин Д и голям брой други заболявания, увеличаващи се непрестанно през последните години като например рак на гърдата, ревматоиден артрит, сърдечно-съдови проблеми. Аква Сорс

Източник: naturalnews.com

Обратно към продукта Органичен Витамин Д + калций на Аква Сорс