Две дечица, които са на брега на красив плаж в слънчево време

Колко опасни са всъщност слънцезащитните кремове?

Превод: Цвета Билярска Източник: institutefornaturalhealing.com


Колко опасни са всъщност слънцезащитните кремове? Ракът на кожата е най-често срещания вид тумор в Съединените щати. А меланомът е тази форма, която всява най-много ужас, защото е най-смъртоносна. Казвали са ни, че слънцето е главният виновник за появата на тази болест. Научните факти обаче разкриват друга истина. Доказано е, че здравословният тен може да е най-добрата ни защита.

Добре знаем, че слънцето е източник на жизнена енергия не само за растенията, но и за нас хората. Но обръщаме ли внимание колко по-често сме обсебени не от ползите, а от рисковете и опасностите, които ни грозят при излагане на слънце? От години страхът от рак на кожата успешно ни се насажда от медии, реклами, медицински специалисти. Така успешно, че лятно време хората масово не смеят да се покажат на слънце, без предварително да са се намазали обилно със слънцезащитен продукт.

Но дали биха го правели ако знаеха, че в действителност слънцезащитните кремове увеличават риска от рак – в това число и рак на кожата? И как биха реагирали ако открият, че същите могат да предизвикат алергии, хормонални проблеми и клетъчни увреждания? Дали биха продължили да ги ползват? Дали все така усърдно биха покривали децата си от главата до петите със слънцезащитните кремове ?

Статистиката на заболелите от рак на кожата бележи огромен ръст паралелно с увеличената употреба на слънцезащитните кремове.

Първите лосиони за слънце се появяват около 1930г. Целта им тогава е да направят възможно по-продължителен престоят на слънце и придобиването на красив шоколадов тен, без да се стига до изгаряния. Няколко години по-късно започва да нараства заболеваемостта от меланом. Към 1960г. на пазара вече се предлагат няколко десетки лосиони за придобиване на тен. Броят на засегнатите от меланома се увеличава.

Ракът на кожата вече е новина. И тук предприемчивите създатели на лосиони съзират възможност. Техният маркетинг отговор е репозиционирането на продуктите им като „слънцезащитни“. След което продажбите продължават да растат… паралелно със случаите на меланом. В действителност, от появата на първите слънцезащитни продукти в търговската мрежа заболяваемостта от меланом на глава от населението се е увеличила с 1800 процента!

След малко ще разберете какъв дял имат слънцезащитните мазила сред причините за тази тъжна статистика. Но нека първо се спрем на фактите, които доказват че излагането на слънце е всъщност най-добрата ни защита срещу тази опасна болест.

Факти, които свидетелстват, че слънцето ни защитава от меланома

Анализът на повече от 50 проучвателни протокола от 1985, 1990 и 1992г. показва, че хората, които прекарват най-много време навън, имат най-малък риск да развият меланом. Така например хора, които упражняват професии на открито като спасители, строителни работници и фермери имат много по-нисък процент на заболеваемост в сравнение с работещите в офис.

Друго проучване от 1997 прави преглед на всички публикувани изследвания в специализираното издание International Journal of Cancer. Резултатът е същия: хора с „интензивно трудово излагане на слънце“ имат значително по-нисък процент на риск.

Подобно проучване е осъществено от учени в Меланома Клиниката към Университета в Сидни. Техните резултати показват, че офис-работниците развиват злокачествен рак на кожата два пъти по-често от спасителите. А участниците в проучването с най-ниска заболеваемост били редовно плажуващи!

Изследвания

Изследвания на населението от различни географски райони също доказва разнопосочната връзка, която съществува между престоя на слънце и меланома. Така например в Минесота процентът на заболелите е по-голям от този в Аризона. Този процент е по-голям и в Норвегия в сравнение с Южна Франция.

Идва ред и на неудобната истина, че пораженията от меланома често се появяват на онези места по тялото, които най-малко се огряват от слънце. Става въпрос за стъпалата, областта под ноктите, гениталиите и вътрешните части на носа и устата.
Фактите ясно показват, че хората, които прекарват повече време на слънце (без да изгарят) са по-малко застрашени от поява на меланом. А това е точно обратното на действителността, в която анти-слънце проповедниците биха искали да вярвате.

Да се върнем на темата. Дали слънцезащитните продукти  наистина осигуряват защита от болестта, както твърдят дерматолози и производители на козметика?

На тези въпроси е търсила отговор Доктор Мариан Беруик от Sloan-Kettering Cancer Center. Тя анализирала 10 от най-добрите проучвания на слънцезащитни продукти и заболеваемостта от рак.  Нейният извод: „Няма никакви доказателства, че употребата на слънцезащитни продукти, в която и да е възраст осигурява, каквато и да било реална защита срещу злокачествения меланом.“

Могат ли слънцезащитните продукти да причинят рак на кожата?

Фактите потвърждават това. На първо място най-голям ръст в заболеваемостта от меланом е отчетен в страните с най-масова употреба на слънцезащитни продукти. Разбира се, това засега е само установена зависимост, не и доказателство.

Ето обаче 4 фактора, които обясняват как лосионите против слънце могат да причинят не само рак на кожата, но и други видове рак.

#1 – Кремът против слънце блокира производството на естествената ни защита –  меланин

Меланинът е този кожен пигмент, на който се дължи потъмняването на кожата в отговор на престоя ни на слънце. Между него и размера на ДНК-пораженията, дължащи се на прекомерна ултравиолетова радиация, съществува обратна зависимост. С други думи, тенът, образуван от слънчевата светлина защитава кожата ни от увреждане.

Слънцезащитните продукти блокират способността на кожата да произвежда този защитен пигмент. По този начин пречат на тялото да използва естествената си защита срещу прекомерно излагане на слънце – слънчевия загар. Ако редовно използвате такива продукти е много по-вероятно да изгорите, но да нямате тен.

Няма научни доказателства, че придобиването на тен е рисков фактор за която и да е болест. Съществуват обаче много факти (1994, 1996, 2001), доказващи, че слънчевият загар (тен) – особено в детските и юношеските години – осигурява защита срещу меланом.

#2 – Кремът против слънце блокира производството на Витамин D

Витамин D е много мощна защита срещу редица болести, включително различните видове рак на вътрешните органи. Ето защо хората, които живеят най-близо до Екватора, където е и най-интензивна UV-радиацията, имат по-ниска заболеваемост от рак на дебелото черво, на белия дроб, на гърдата или на простатата. Но Витамин D защитава и от меланом. При лабораторни експерименти е доказано, че Витамин D кара клетките на меланома да се саморазрушават.

Витамин D е критично важен за естествената противоракова защита на тялото ни. 

А слънцезащитните продукти на практика елиминират неговото производство. Крем със SPF фактор 8 намалява с над 95% способността на тялото да синтезира Витамин D. Крем със SPF фактор 15 намалява с над 99% синтеза на Витамин D.

Има поне 7 ясно обособени механизми, чрез които Витамин D се бори и предотвратява рака, но те са извън обсега на настоящата статия. Изключително много са изследванията и публикациите, които третират този въпрос.

#3 – Химическите вещества в слънцезащитните продукти са храна за рака и са ендокринни разрушители

Повечето кремове против слънце в търговската мрежа използват химикали, които да поглъщат UV светлината. За съжаление по-голямата част от тях са канцерогенни. А това означава, че е доказано, че причиняват рак – точно обратното на онова, за което се използват!

Един от най-широко разпространените химикали в слънцезащитните кремове е PABA или Padimate-O. По същество PABA е безвреден на тъмно. Изложен обаче на слънчева светлина, този химикал атакува ДНК в клетките ни и в резултат те мутират.

Други химикали имитират действието на естрогена в тялото, което може да доведе до растеж на тумора и да ускори разпространението му. Освен това могат да причинят намаляване броя на сперматозоидите при мъжете, да отключат преждевременен пубертет при момичетата, да намалят плодовидостта при жените или да предизвикат появата на женски полови белези при мъжете.

Швейцарско проучване (2001г.), публикувано в Environmental Health Perspectives, посочва 5 химикала в слънцезащитните кремове, които попаднали в тялото се държат като естроген:

  1. Octyl-dimethyl-PABA (OD-PABA)
  2. Benzophenone-3 (Bp-3)
  3. Homosalate (HMS)
  4. Octyl-methoxycinnamate (OMC)
  5. 4-methyl-benzylidene camphor (4-MBC)

При лабораторни условия всички тези химикали ускоряват растежа на раковите клетки. Освен това те имат синергичен ефект, ако са в комбинация, т.е. два „слаби“ естрогеноподобни химикала могат да предизвикат много силна реакция. И тъй като проникват през кожата в кръвообращението, токсичното им въздействие се разнася в цялото тяло. Особено ако следвате съвета на дерматолога си да се покривате обилно с крем на всеки два часа!

#4 – Кремовете против слънце ( слънцезащитните кремове )не блокират всички слънчеви лъчи

В продължение на няколко десетилетия повечето подобни продукти блокирали само UVB лъчите. А това са лъчите, които произвеждат Витамин D. Същите лъчи, които предизвикват и слънчевото изгаряне. Блокирайки тези лъчи, можем да стоим на слънце с часове, без да изгаряме.

Това обаче, което производителите не оповестявали, е че техните продукти не притежавали способността да блокират UVA лъчите. И въпреки че те не причиняват изгаряне, тези лъчи проникват дълбоко в кожата. Продължителното излагане на UVA води до клетъчни увреждания, свързано е с появата на бръчки, с преждевременното остаряване… и с рак на кожата.

Без слънцезащитен крем би било трудно да се стои на слънце достатъчно дълго, че да могат UVA да нанесат поражения. Просто щяхме да започнем да изгаряме. И за да се предпазим, или бихме се покрили, или бихме се прибрали на сянка. Но кремът против слънце „заобикаля“ естествения защитен инстинкт на нашето тяло! И така ни позволява да седим на слънце дълго време, изцяло изложени на UVA радиацията.

В днешно време някои производители предлагат „широкоспектърни“ защитни кремове, които се предполага че предпазват, както от UVВ, така и от UVА лъчите. Но повечето UVA защитни продукти имат слънцезащитен фактор (SPF) едва 4. Така че не разчитайте на тях да ви пазят от UVA лъчите.

Да разберем ИСТИНСКИТЕ причини за рака на кожата

Употребата на синтетичните кремове против слънце със сигурност не e единствената причина за нарастващия брой случаи на меланом.

Ръстът на заболеваемостта е в тясна връзка с промените в начина на хранене в съвременния свят. Учените доказват, че някои храни – храни, които приемаме в изобилие – имат мощен отключващ рака ефект (не само рака на кожата, но и други видове рак). А от друга страна има храни, които имат изключително силно превантивно действие срещу рака. Но в модерната диета те са дефицитни.

Когато приемаме в прекомерни количества храни, които насърчават развитието на рака, а хранителните вещества, които го предотвратяват липсват или са недостатъчни, тогава кожата става все по-уязвима, изложена на слънце. С други думи, ние допускаме непрестанно увеличаващ се брой рискови фактори за поява на меланом и паралелно с това доброволно се разделяме с естествените си защити срещу него, разчитайки на синтетични.

И така какви предпазни мерки да предприемем?

Разбрахме, че да се крием от слънцето определено не е решение. Още повече че доброто ни здраве зависи от умереното излагане на слънце и производството в тялото ни на Витамин D. Разбира се, никога не бива да допускаме изгаряне на кожата.

Използвайте здравия си разум, както човечеството е правело от зората на съществуването си. Скрийте се от слънцето преди да започнете да изгаряте. Потърсете сянка, когато е нужно. А когато сте предвидили да бъдете на слънце дълго време, защитете се с подходящо облекло – дълги ръкави и панталони, шапка с периферия.

За радост, вече могат да се открият и слънцезащитни продукти ( слънцезащитните кремове ) на минерална основа, които не съдържат вредни химикали, а ги заместват с цинков окис, който е безвреден.

Ето и препоръките на badetezdravi.com за най-ефикасната и здравословна слънцезащита: